Sali

Sali

Sali on sisustettu Kustavin talonpoikaispurjehduksen kulta-ajan asuun. Varakkaat merikapteenit ja retarit halusivat sisustaa salinsa mahdollisimman edustavasti. Salia käytettiin ainoastaan juhlatilaisuuksissa tai erityisten vieraiden saapuessa taloon. Rakennuksen ollessa kouluna sali toimi luokkahuoneena.

Huoneen tapetit on uusittu tyyliin sopiviksi 1970-luvulla kunnostustöiden yhteydessä. Aikaisemman tapetin kuosin voi nähdä kehystettynä salin muurin kupeessa.

Salin peräseinustalla oleva sohvaryhmä edustaa kustavilaista tyylisuuntaa. Kustavilaisuudella eli ruotsalaisella uusklassismilla tarkoitetaan tyylisuuntaa, joka kehittyi Ruotsi-Suomen kuninkaan Kustaa III:n (hallitsi 1761-1792) ja tämän pojan Kustaa Adolfin (hallitsi 1796-1809) valtakausilla.

Salin keskellä oleva klaffipöytä (1800-luvun lopulta) nostettiin huoneen keskelle vieraita varten. Kun pöytätilaa tarvittiin enemmän, saranoidut klaffit levitettiin käännettävien tukijalkojen varaan.

Salin kulmassa on piippuhylly, joka oli tärkeä osa talon salin sisustusta. Tupakan käyttäminen yleistyi Suomessa 30-vuotisen sodan aikana (1618-1648). Varsipiiput olivat mieshenkilöiden statussymboleina, joiden yksityiskohtien koristeet kertoivat käyttäjän varakkuudesta ja asemasta. Piippua poltettiin pitämällä pesää kourassa polven päällä ja lehmän sarvesta valmistettua imuketta suussa. Pitkävartisen piipun letkuosa eli lanki valmistettiin metallilangasta kiertämällä ja päällystämällä se joko eläimen rakolla tai nahalla, jolloin letku saatiin ilmatiiviiksi. Piipunpoltto ei ollut ainoastaan miesten harrastus, vaan myös vanhemmat naiset saattoivat osallistua siihen.

Saliin astuessa voisi kuvitella tulleensa talonpoikaispurjehduksen kulta-ajan merikapteenin kotiin.
Suosittuja merimiesten matkamuistoja olivat Englannista tuodut keraamiset koirat tai tässä tapauksessa kissat. Niitä pidettiin ikkunalla ja niiden asento näytti sen, oliko isäntä kotona vai ei. Kun koirat katsoivat ulospäin, tiedettiin, että isäntä on silloin merillä. Kun ne katsoivat sisälle, silloin isäntä oli kotona.
Muutamat kustavilaiset merikapteenit perustivat oman puhelinlinjan Turusta Kustavin Isoluodolle 1890-luvun lopulla. Saliin tultaessa on vasemmalla pöydällä yksi Kustavin vanhimmista puhelimista. Kyseinen malli on 1800-1900-lukujen vaihteesta, ja sen on valmistanut A.B. L.M. Ericsson & Co.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volter Kilven Alastalon salissa kerrotaan piipunvalinnasta, jossa ollaan juuri tällaisen piippuhyllyn äärellä. Pitkävartisen piipun pesä valmistettiin merenvahasta, joka on Turkin alueelta saatavaa kiveä, sepioliittia. Usein piipuissa oli taidokkaasti valmistetut hopeahelat.

 

Salin nurkassa on talonpoikaistyylinen 1800-luvun alussa valmistettu nurkkakaappi. Peiliovi jäljittelee renessanssin piirteitä, barokkia edustavat kaapin ylä- ja alareunojen profiloidut listat. Kaapin tummanpuhuva väri jäljittelee ulkomaisia tummaa jalopuuta.

 

 

Piirongit yleistyivät 1800-luvulla. Piironki eli sekretääri kätki sisälleen huolella tehtyjä käsitöitä, liinavaatteita ja henkilökohtaisia aarteita. Tämä kansanomainen kustavilaista empireä myötäilevä kirjoituslipasto on tyypillinen tilallisväestön huonekalu 1800-luvun puolivälistä.