Tupa

Tupa

Tupa on aikoinaan ollut talon tärkein huone, johon arkipäivän elämä keskittyi. Siellä on ruokailtu ja nukuttu sekä tehty puu- ja käsitöitä. Tuvassa ovat näkyvillä vanhat seinähirret, jotka on tilkitty rahkasammalella ja savella.

Keskellä tupaa on kustavilainen vinttikirnu ja kehto. Leivinuunissa paistettiin perheen tarvitsemat leivät, jotka ripustettiin paistamisen jälkeen tuvan leipäorsille kuivumaan.

 

Tuvan ovisuun vasemmalla puolella on kiertokoulun tavaroita: pulpetti, jonka päällä rihvelitaulu sekä seinään nojaava helmitaulu. Kiertokoulun aikaan varsinaista koulurakennusta ei ollut, vaan opettaja kiersi talosta toiseen opettamassa lapsia. Yhteen taloon kokoontuivat koko kylän lapset. Vuonna 1876 aloitti ensimmäinen seurakunnan kiertokoulu. Sitä ennen käytiin kotikoulua. Ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa vuonna 1893, jolloin kaksi kiertokoulua toimivat kansakouluun valmentavina alkeisoppilaitoksina. Vuonna 1925 Kustavissa oli viisi kansakoulua.
Vasemmalla ikkunan vieressä on kaappisänky. Aikoinaan  tuvassa on ollut kaksi kaappisänkyä, toinen rengeille ja toinen piioille. Pelargoniat ikkunalaudoilla olivat tavallinen näky entisaikaan.
Seinänviertä kiertävät penkit ovat olleet Stuutilan talossa rakentamisesta lähtien. Ikkunan edessä on poljettava ompelukone.
Tuvan päätyseinällä sijaitsevan kaapin alaosassa on esillä suuri käsin taottu sikunapannu, jossa on pidetty sikunaa, kerran tislattua puolivalmista viinaa.