Rakennuksen sisäilmasto on monimutkainen ilman laadusta ja fysikaalisista tekijöistä kuten lämpötilasta muodostuva kokonaisuus. Ilman laatuun vaikuttavat keskeisesti ilmanvaihto ja epäpuhtauksien lähteet. Tyypillisiä epäpuhtauksia ovat materiaaleista haihtuvat yhdisteet, mineraalivillakuidut, kosteusvaurioista johtuva mikrobikasvu ja poikkeavat hajut kuten viemärinhaju. Epäpuhtaudet ovat kaasuja tai ilmavirtojen mukana kulkeutuvia hiukkasia. Epäpuhtauksien vaikutusta voidaan vähentää hyvin toimivalla ilmanvaihdolla, tehostetulla siivouksella tai eristämällä epäpuhtauslähde sisäilmasta. Sisäilman mahdollisesti aiheuttamat oireet aiheutuvat usein eri tekijöiden yhdistelmästä, koska epäpuhtauslähteitä on tyypillisesti useita. Sisäilmastotutkimuksissa pyritään saamaan kaikki oireita aiheuttavat tekijät selville.
Tekninen toimi tilaa ja vastaa tutkimuksista
Kunnan omistamien kiinteistöjen tutkimisesta vastaa tekninen toimi. Tutkimukset tilataan sisäilmaongelmiin erikoistuneilta konsulteilta. Jokaisen rakennuksen tutkimustarpeet ja -laajuus arvioidaan tapauskohtaisesti. Tilojen korjaukset suunnitellaan ja toteutetaan tutkimustulosten pohjalta.
Tutkimuksia seuraavat korjaukset
Kun tutkimustulokset on käsitelty, korjaukset käynnistyvät. Joskus korjaukset vaativat suunnittelua, ja laajojen korjausten aikana tarvitaan väistötiloja. Tämän vuoksi isoja korjauksia ei pystytä toteuttamaan nopeasti. Jos rakennukseen on tulossa peruskorjaus, kaikki korjaukset pyritään tekemään sen yhteydessä. Kaikkein kiireellisimmät korjaukset tehdään kuitenkin mahdollisimman nopeasti.
Korjausten perusperiaatteina on, että kaikki vaurioituneet materiaalit ja vaurioiden syyt poistetaan. Tilojen tulee olla terveelliset ja turvalliset sekä täyttää lainsäädännön vaatimukset.
Teknisen toimen henkilökunnan lisäksi terveystarkastajat ja aluehallintoviraston tarkastajat valvovat tilojen kuntoa ja terveellisyyttä säännöllisesti toteutettavilla tarkastuksilla.