Kustavin Mörk Ö -viikko 6.-9.11.2024

Mörk Ö – valoa, eloa ja iloa saariston syksyyn

Kustavissa 6.–9.11. järjestettävällä Mörk Ö -viikolla syksyn pimeyttä valaistaan musiikin, teatterin, tarinoiden ja menneisyyteen kurkistavien luentojen voimin. Tapahtumasta on muodostunut pienessä saaristokunnassa perinne, ja tänä vuonna Kustavin kunta yhteistyökumppaneineen järjestää monipuolista kulttuuria tarjoavan tapahtuman jo kahdeksannen kerran.

Mörk Ö -viikon aloittaa keskiviikkona 6.11. klo 16 Mainingissa, koulun ruokalassa järjestettävä hamahelmipaja, johon ovat tervetulleita sekä lapset että aikuiset. Helmiaskartelun ohessa on tarjolla keittoillallinen, joten klo 18 alkaviin valopuiston avajaisiin sekä lyhtykulkueeseen ei tarvitse mennä tyhjin vatsoin. Kulkue lähtee Wanhalta kylätorilta ja kiertää Kustavin keskustaa. Loppuhuipennuksena nähdään klo 18.30 Fireladyn valoshow Wanhalla kylätorilla. Luvassa on myös yllätys, kun paljastuu, kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen vuoden Mörkö!

Torstaina 7.11. Kustavin kirkossa kuullaan ”Pimeän saaren Pimeä hetki” -konsertti, jonka myötä valoa pimeään iltaan luovat Risto Oinaala sekä paikalliset muusikot Otavan tähdet. Konsertin järjestää Kustavin seurakunta.

Perjantaina 8.11. pääsevät kirjallisuudesta kiinnostuneet kuuntelemaan Roope Lipastia, joka saapuu klo 11 Tuulentuvalle kertomaan tuotannostaan. Klo 12.15 kustavilaissyntyinen Pertti Lehto kertoo ”Puotipuksun tarinoita” eli Kustavin päivittäistavarakaupan historiaa sekä omia muistojaan työskentelystä kauppa-apulaisena. Noin tunnin esityksen jälkeen katsotaan Kustavin saaristolaismuseon ”uusia vanhoja valokuvia” eli kevään kuvienkeräyspäivän satoa. Tuulentuvan iltapäivän päättää klo 14 viihdekonsertti ”Sulle salaisuuden kertoa mä voisin”, jossa 50-luvun kotimaisten elokuvien suosituimpia säveliä tulkitsevat Risto Oinaala ja Taina Laiho.

Perjantai-illalla klo 17.15 alkaen Tuulentuvalla on myynnissä Kivimaan koulun leirikoulukahvilan herkkuja, ja klo 18 teatterin ystäviä hemmotellaan niin ikään Tuulentuvalla nähtävällä koko perheen nukketeatteriesityksellä Susi pöksyissä. Tehdas Teatterin ja Teatteri Qo:n humoristisessa esityksessä käsitellään yhteiskunnallisia ja päivänpolttavia asioita leikkisästi ja visuaalisesti tavalla, joka lumoaa sekä lapset että aikuiset.

Tarinat Kustavin menneisyydestä jatkuvat lauantaina 9.11., ja kulku kohti Tuulentupaa kannattaa suunnata jo klo 11, jolloin Teuvo Räty kertoo Ströömin varren huviloiden kesän vietosta viime vuosisadan alussa. Klo 12.30 Turun yliopiston uskontotieteen dosentti ja samanismin tutkija Jaana Kouri esittelee uutta kirjaansa Tulitanssi, joka johdattelee kuulijat samanismin poluille. Iltapäivän päätteeksi on mahdollisuus lähteä klo 13.30 bussin kyydissä kohti Vartsalaa. Kotiseuturetkellä tutustutaan Kustavin matkailuyhdistyksen oppaan johdolla ”pimeän saaren” paikkoihin ja tarinoihin. Retkelle on ennakkoilmoittautuminen ja osallistujia mahtuu mukaan rajoitettu määrä. Ilmoittautumiset otetaan vastaan osoitteessa kirjasto@kustavi.fi tai puhelimitse 044 742 6602. Kierroksen hinta on 10 € osallistujaa kohden.

Lapsille on luvassa hauskanpitoa Kustavin MLL:n mörködiscossa, joka järjestetään urheilutalolla klo 16–18. Aikuisten oma lauantai-illan herkkupala ovat Lootholman iltamat, joiden musiikista vastaavat paikalliset bändit Kustavi Bigband klo 19 sekä Viidakon tuoksu klo 22.

Tapahtumien lisäksi Mörk Ö -viikolle mahtuu paljon muutakin mukavaa. Koko viikon ajan on Kivimaalla piilossa pikkumörköjä, joita etsitään kartan kera. Kartta ja tarkemmat löytyvät kunnan nettisivuilta sekä kirjastosta ja kunnanvirastolta. Toivomme myös, että mahdollisimman moneen kustavilaiseen ikkunaan ilmestyisi valaistu mörkö tervehtimään ohikulkijoita. Mörön toteutustavan ja ulkomuodon suhteen on jokaisella taiteilijalla vapaat kädet. Kuvan möröstä saa halutessaan jakaa facebookissa. Marraskuu on usein hieman synkkää aikaa, joten perinteisistä auringonlaskukuvista poiketen haastamme kustavilaiset sekä vapaa-ajanasukkaat tarkkailemaan ympäristöään toisesta näkökulmasta. Tänä vuonna käynnistämmekin valokuvakilpailun, jossa etsitään Kustavin mörkömäisintä maisemaa tai paikkaa! Kuvat lähetetään osoitteeseen kirjasto@kustavi.fi. Mörkömäisin kuva palkitaan.

Vartsalan kotiseuturetkeä lukuun ottamatta kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Lisätiedot: Mörk Ö -viikko ohjelma

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja, ota ensisijaisesti yhteyttä kyseisen tapahtuman järjestäjään, Kustavin kuntaan ellei muuta ohjelmassa ole mainittu.

Kustavin kunta

Kultuurisisällöt, oheistapahtumat
Anna Leimola, kirjastonhoitaja- kulttuurisihteeri
044 7426 602
anna.leimola@kustavi.fi

Avajaiset, päätöstilaisuus
Markus Malmelin, hyvinvointikoordinaattori
050 5759 121
markus.malmelin@kustavi.fi