OHJEISTUSTA VALLITSEVAAN KORONATILANTEESEEN

OHJEISTUSTA VALLITSEVAAN KORONATILANTEESEEN

Kustavissa väkilukuun suhteutettuna runsaasti korona tartuntoja ja koronatartunnalle altistuneita, olemme leviämisvaiheessa. Ohjeistusten suhteen noudatamme VSSHP:n, Uudenkaupungin koronaohjeistusta https://uusikaupunki.fi/kaupunki-ja-hallinto/uudenkaupungin-koronainfo.

Oireet ja hoito – koronavirus

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä.
Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus. Ks. tarkemmin https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus.
Oireita voivat olla: päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.
Pelkästään yllä olevien oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa, https://www.omaolo.fi/.

Tietoa saa arkisin Uudenkaupungin Koronalinjan numerosta 02 4612 516. Puhelinnumerossa palvellaan arkisin kello 8–15. Viikonloppuisin palvelee puhelinnumero 02 313 8800. Lisäksi Digi- ja väestötietoviraston toteuttamassa puhelinpalvelussa puh. 0295 535 535 ja chatissa saat yleistä tietoa koronaviruksesta, koronarokotteesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä. Chat avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Tästä palvelusta ei saa terveysneuvontaa.

Mikäli sinulla on todettu positiivinen koronalöydös tai olet altistunut, että sinut on määrätty karanteenin. Tällöin on erittäin tärkeää noudattaa annettuja ohjeita ja määräyksiä. Tältä sivulta löydät tarkempia ohjeita https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/karanteeni-eristys-ja-karanteenia-vastaavat-olosuhteet.
Esim. Kustavin Sale tarjoaa kauppapalvelua, josta on mahdollisuus tilata valikoimassa olevia tavaroita joko netin kautta tai puhelimitse valmiiksi koottu kauppakassi. Ks. tarkemmin Salen Facebook-sivut https://fi-fi.facebook.com/salekustavi tai https://www.instagram.com/salekustavi/. Kauppakassin voi toimittaa esim. ystäväsi ulko-oven taakse ja tavaroiden maksusta voit sopia kaupan kanssa. Kauppakassin kuljetuspalvelua kotiin ulko-ovelle vapaaehtoisten toimesta selvitellään alkavalla viikolla.

Tartunnan saaneiden ja vakavan altistumisen saaneiden välttämättömät (elintärkeät) laboratoriokäynnit arkisin Uudessakaupungissa koronatestauspisteellä, asiasta sovittava etukäteen. Kuljetus pisteelle tilattavissa Kelataksin kautta 0800 130001 (kuljetettavan on suojauduttava maskilla ja hanskoilla) tai kiireettömällä ambulanssilla Ensihoito Ysikymppi, puhelin 050 0087 7777.

On erittäin tärkeää noudattaa vallitsevassa tilanteessa jokainen noudattaa hyvää käsihygieniaa ja käyttää maskia sekä pitää riittävää turvaväliä 1–2 m. Kaikkia ei pakollisia kontakteja ja tapaamisia on syytä välttää, kunnes tilanne rauhoittuu. Huomioitavaa on myös, koronarokotteen saaneet voivat levittää edelleen koronavirusta, joten hyvä käsihygienia ja maskin käyttö on suositeltavaa.