Maistongit

Maistongit

Juhannussalko eli maistonki kuuluu Ahvenanmaan ja ruotsinkielisen saariston ohella Kustavin vanhaan juhannusjuhlaperinteeseen. Kustavi on ainoita suomenkielisiä kuntia, jossa juhannussalkoja on pystytetty jo yli kaksisataa vuotta. Maistongit juhlistavat juhannuksen viettoa eri puolilla Kustavia.

Entisaikoina juhannussalkojen uskottiin tuovan onnea ja suojaavan pahaa vastaan. Niiden koristelullakin on omat vertauskuvalliset merkityksensä. Viiri salon latvassa ilmaisee ahkeruutta, purjeveneet ja neljän tuulen kuutot kunnianosoitusta merenkulkijoille. Kukkaköynnökset toimivat vertauskuvina runsaalle sadolle ja morsiuskruunun uskotaan tuovan hedelmällisyyttä. Symboliikka on pysynyt samana vuosisatoja, mutta salkojen muoto vaihtelee alueittain.

Juhannussalot ovat nähtävissä ympäri vuoden. Ne koristellaan ja pystytetään juhannusaattona odottamaan seuraavaa juhannusta, jolloin ne taas lasketaan ja koristellaan.

Kustavissa juhannussalkoja löytyy ainakin seuraavista paikoista: Etelä-Vartsala (Vartsalantie 256) ja Pohjois-Vartsala (Vartsalantie 86)

Koristelut ja maistonkien pystytykset juhannusaattona. Pohjois-Vartsalan maistonki koristellaan ja pystytetään aikaisemmin n. klo 11 alkaen. Etelä-Vartsala noin klo 12.00 alkaen.